Upside Down

I don’t know about you but my sense of reality is prone to being challenged easily. Whenever I see a mirror on the ceiling of a bar, restaurant, subway station or an office I lose my focus almost immediately. There is almost nothing you can do to reel me in once I’m focused on the reflection of the world, the upside down movement of the reality.

This is why I wanted to be in Marseille as soon as I saw the images below. Wow, what a great idea and i could spend days there, just doing nothing but looking up from different angles, trying to catch people as they walk by. For now, all I can do is share because since I moved to the US, the idea of traveling across Europe is a million miles away whereas back in the good old days I used to fly to Barcelona overnight.

dezeen_Vieux-Port-pavilion-by-Foster-Partners_4

Btw this project is done by  Foster + Partners and here is their description:

President of Marseille leads opening celebrations for new Vieux Port pavilion

The transformation of Marseille’s World Heritage-listed harbour was officially inaugurated on Saturday during a ceremony attended by Eugène Caselli, President of Marseille Provence Métropole and Jean-Claude Gaudin, the Mayor of Marseille. The event marked the completion of the new ‘club nautique’ pavilions and a new sheltered events space on the Quai de la Fraternité at the eastern edge of the port, built to commemorate the city’s year as ‘European Capital of Culture’.

The new events pavilion is a simple, discreet canopy of highly reflective stainless steel, 46 by 22 metres in size, open on all sides and supported by slender pillars. Its polished, mirrored surface reflects the surrounding port and tapers towards the edges, minimising its profile and reducing the structure’s visual impact.

Reclaiming the quaysides as civic space and reconnecting the port with the city, the boat houses and technical installations that previously lined the quays have been moved to new platforms and clubhouses over the water. The pedestrian area around the harbour has been enlarged and traffic will be gradually reduced over the coming years to provide a safe, pedestrianised environment that extends to the water’s edge.

The landscape design, which was developed with Michel Desvigne, includes a new pale granite surface, in the same shade as the original limestone cobbles. The simple, hard-wearing, roughly textured materials are appropriate to the port setting, and to improve accessibility for all, kerbs and level changes have been eliminated.

dezeen_Vieux-Port-pavilion-by-Foster-Partners_ss_3

dezeen_Vieux-Port-pavilion-by-Foster-Partners_ss_2

dezeen_Vieux-Port-pavilion-by-Foster-Partners_ss_4

dezeen_Vieux-Port-pavilion-by-Foster-Partners_ss_1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s